Predstavljanje kandidata – Marija Miloslavić
svibanj 14, 2017
Predstavljanje kandidata – Ivela Matičević
svibanj 14, 2017
Prikaži sve

Iz programa – Javni sadržaj

Kako raste broj stanovnika u Župi, tako i Župa postaje sve veća spavaonica za veliki broj njezinih mještana. Da bi zadovoljili svoje socijalne, kulturne, sportske potrebe Župljani redovito odlaze u Grad ili susjedne općine. Nedostatak sadržaja za mještane je kronični problem još od poratnih godina. Nedostaju adekvatne prostorije za druženja, odvijanje kulturnog života sportske i druge društvene aktivnosti.Župa je skup od čak 16 naselja, neka malo manja, neka malo veća. Mnogo puta kroz godinu, u tim naseljima se događaju razne kulturne, vjerske, sportske i druge manifestacije. U tim trenutcima često se spomene kako bi bilo dobro imati nekakav dom kulture, nekakve društvene prostorije, koje bi mladi, umirovljenici, lokalne udruge ili netko drugi od mještana mogao koristiti. Neka naselja već imaju slične prostorije poput Buića, Brgata itd. Zato smatramo da Općina treba pronaći rješenja kako bi se takve prostorije omogućile u naseljima poput Plata, Čibače, Mandaljene ili bilo kojeg drugog naselja čiji stanovnici iskažu interes.

Na području naše Općine postoji golemi potencijal razvoja javnog sadržaja koji će stvoriti kvalitetnije uvjete za život mještana s jedne strane; a s druge unaprijediti turističku ponudu gostima koji posjećuju i stoje u Župi dubrovačkoj. Te potencijale možemo iskoristiti kroz izradu i provedbu projekata poput pješačkih i biciklističkih staza, uz financiranje iz Europskih fondova. Pod pješačkim stazama možemo konkretno istaknuti primjer izgradnje staze koja će omogućiti kretanje pješaka uz obalu od Kupara pa sve do Plata.

Poput susjednih općina koje su prepoznale potencijal koji se krije u biciklističkim stazama, potrebno je stvoriti mrežu biciklističkih staza na području općine.

Osim pješačkih i biciklističkih staza, potrebno je uložiti i urediti javne sportske površine koje su namijenjene za sve stanovnike Župe dubrovačke.

Nevladine udruge imaju golemi potencijal u razvoju zdravog socijalnog društva, koji je moguće iskoristiti jedino ako se postave jasni temelji i cilj rada svih društava zajedno. Formiranjem vijeća udruga, predstavnici civilnog društva dobili bi veći utjecaj na rad Općine kako lokalne uprave. Također jasnom koordinacijom rada udruga, postigli bi se puno bolji rezultati koji bi za posljedicu imali podizanje kvalitete života na području naše općine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *