Međunarodni dan planeta Zemlje i predstavljanje kandidata – Robert Ćorak

Reakcija kandidata za načelnika Marka Miloslavića
travanj 21, 2017
Otvoreni sastanak
travanj 27, 2017
Prikaži sve

Međunarodni dan planeta Zemlje i predstavljanje kandidata – Robert Ćorak

Danas obilježavamo Međunarodni Dan planeta Zemlje.
Ovim se Danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020.godine.

Ovom prilikom Vam želimo predstaviti našeg kandidata s liste Roberta Ćorka, biologa i ekologa mora.

Robert se zalaže za očuvanje prirode i održivi razvoj naše zajednice. Uvelike je pridonio pisanju programa, posebno za pitanja zaštite okoliša.

Zbog ubrzanog načina života te razmišljanja o “bitnijim stvarima” ekologija se nekako uvijek stavlja u drugi plan, bez obzira koliko bili upoznati s problemima s kojima se suočavamo. Mi smo svjesni da na ovaj način bez određenih promjena koliko god one bile teške ili lake, a ujedno i misleći na generacije koje tek dolaze održivi i zdravi način života se dovodi u pitanje. Ništa se ne događa preko noći, zato moramo početi s jednostavnim i prihvatljivim ulaganjima u zdraviju okolinu, da bi jednoga dana kao zajednica bili primjer drugima.
Primarno se moramo baviti sanacijom divljih odlagališta, tj. potrebno je naći alternativna rješenja isključivo zbog poroznosti tla gdje se dovodi u pitanje ljudsko zdravlje jer sve to na određeni način završi ponovno u našem organizmu.

S obzirom na širok spektar problema, predstavljamo Vam tek nekoliko naših rješenja:

– Kao početna mjera zaštite od onečišćenja mora, bila bi zamjena linije koja označava plivačku zonu sa ekološki prihvatljivijim proizvodom (100% ovčja vuna) koji osim što ima istu svrhu ujedno ima i veliku moć apsorpcije nečistoća iz mora (masti, ulja, kreme za sunčanje, nafta…), te dugi vijek trajanja uz pravilno korištenje.
– Pošumljavanje Malaštice: Poslije fitoplanktona, šume su najveći proizvođač kisika na zemlji. Svake godine u svijetu deforestacija, odnosno krčenje i nestajanje šuma raste eksponencijalno u odnosu na pošumljavanje i tu nailazimo na razlog za zabrinutost. Međutim, samim pošumljavanjem dobivamo puno više od same proizvodnje kisike i apsorpcije ugljikovih spojeva. Također bi došlo do učvrščivanja tla, a planskom sadnjom dobili bi zdrav i svrsishodan uređen okoliš.
– Održivi plan održavanja parka u Srebrenom na način formiranja radne skupine, novi zasadci prema preporuci stručnjaka, vatrogasno dežurstvo za vrijeme turističke sezone, izrada poučne staze s informacijama o lokalnoj flori i fauni.

Rođen je 17.07.1988. godine u Dubrovniku. Nakon osnovne škole u Župi dubrovačkoj završava srednju turističku školu, smjer Hoteljer – ugostitelj. Upisuje prediplomski studij akvakulture u Dubrovniku gdje stječe naziv prvostupnik akvakulture. Svoje daljnje obrazovanje nastavlja u Splitu na Sveučilištu, smjer biologija i ekologija mora gdje stječe naziv mag.biol.et.oecol.mar. Tijekom diplomskog studija u Splitu je aktivan u studentskoj udruzi Oceanus gdje voditelj više projekata i edukacija te se već tijekom studija upoznava s načinom rada i problema na području zaštite okoliša i mora. Svoje najveće profesionalno iskustvo stječe tijekom zaposlenja kao nacionalni promatrač Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja tijekom sezone tunolova.

Također Robert pažljivo čuva svoju vrijednu kolekciju od čak 50-ak nacionalnih i internacionalnih medalja koje je prikupio tijekom desetogodišnjeg treniranja juda. Kao najdraži hobi izdvaja ronjenje s bocama. Redoviti je darivatelj krvi i aktivni volonter u Župi te je tako i član upravnog odbora udruge Fun.

Kako Robert često zna reći: “Misli globalno, djeluj lokalno!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *